Sayfalar

koltuk taşı

articles: koltuktasi.jpg

Birinci Yorum :

Bu görüşe göre Koltuk Taşı  dört şekilde bulunur.  Her dört şekilde kesin define işaretidir.

1- Kol konulacak sağ ve sollu olarak 2 yeri var: koltuk taşına oturulduğunda ve karşıya bakıldığında karşıda bir tümsek görmek gerekir.  Define tümseğin içinde ana kaya içindedir.
2- Koltuğun sadece sol kol konulacak yeri varsa o zaman koltuğa oturulur. Sol kol kolçağa koyulur. Sağ tarafa  bakılır. Birbirine yaslanmış kayalar olmalı. Bu kayaların altında giriş vardır.
3-  Koltuğun sadece sağ kol konulacak yeri varsa o zaman koltuğa oturulur. Sağ kol koyulur ve sol tarafa  bakılır. Birbirine yaslanmış kayalar olmalı. Bu kayaların altında giriş vardır.
4- Eğer kol konulacak yerleri yoksa koltuğun arkasındaki tepenin üstünde bir yığma tümsek bulmaya çalışılmalı. Define bu tümseğin içindedir.

İkinci Yorum :

Çok eskiye dayanmalarına karşın Frigya inanç sisteminin tanrıçası olan Kybele (kibele)'nin kayalıklarda ve dağlarda gezdiği inancı ile onun oturması için yapılmış yapılardır. Ancak aynı yapı define saklayıcıları tarafından da kullanılagelmiştir. Buna göre ;
1-  Öncelikle koltuğun ön kısmı aşağıda bir dere gibi vahaya bakıyor olmalıdır.
2-  Koltuğa oturunca ayaklar yere değecek biçimde bir yapı varsa para veya mal oracıkta aranmalıdır.
3-  Her iki kolu yaslamak için kolçaklar mevcutsa para karşı istikamette ve bir kuyunun içindedir.
4-  Tek kol yaslama yeri varsa define boş olan tarafta aranmalıdır.
5-  Koltuk iki kişinin oturacağı kadar geniş ise, oturulan kısımda horasan ile kaplı bir alandadır.
6- Koltuğun alt kısmında kayadan aşağı bakılmalı, horasan ile kaplanmış biryer varsa bu mağara kapağıdır. İçinde heykelcik çıkma ihtimali vardır.

Üçüncü Yorum :
Üzerinde haç yada çarpı varsa koltuk taşının altı incelenmeli, içinde müjdesi yoksa yakınlarda tümülüs yada kaya içinde yönetici mezarı vardır. Oturduğunuzda baktığınız yönde 70 metre içinde araştırma yapınız.

Dördüncü Yorum :

Koltuk taşı çok net olmalı. İşçiliği de çok iyi ise o zaman üzerinde durup düşünmeye ve araştırma yapmaya değer demektir. Koltuk eğer seyirlik amaçlı yapılmışsa protokolü gösteren işareti de mevcuttur. Eğer koltuğun çevresinde mezar tespit edilebilirse muhtemelen erken Roma dönemine aittir.

1 yorum: